Woman.dk
Prævention uden hormoner: To eksperter forklarer, hvad der er op og ned
Kan prævention uden hormoner være lige så effektiv som prævention med hormoner? To eksperter deler deres indsigt, så du selv kan afgøre, hvad der er bedst for dig.
Læs den fulde artikel hos Woman.dk her: https://woman.dk/sundhed/praevention-uden-hormoner
Vi har større risiko for blodpropper, brystkræft, depression og angst.
Og så kan vi opleve nedsat sexlyst. Og akne.
For ikke at snakke om svimmelhed, synsforstyrrelser og kvalme.
Listen over mulige ubehagelige bivirkninger er lang, når vi folder indlægssedlen ud på vores hormonelle prævention.
Et forskningsprojekt fra København Universitet har desuden vist, at kvinder der begynder på prævention med hormoner, har 40 procent højere risiko for at være på antidepressiv i forhold til kvinder, der ikke bruger prævention med hormoner.
Så tanken er måske ikke så fjern: Er det overhovedet det værd at være på hormonel prævention?
Svaret er til gengæld ikke helt lige til. Vi har spurgt både Ida Axholm, der cyklusformidler og cand.scient. i molekylær- og medicinalbiologi og læge og leder af klinikken hos Sex & Samfund, Charlotte Wilken-Jensen, hvad der er op og ned i, når det gælder prævention med og uden hormoner.
Er prævention uden hormoner populært?
Måske er prævention uden hormoner ved at blive et mere populært valg blandt kvinder?
Statistisk fra medstat.dk viser fx, at brugen af p-piller blandt kvinder er faldet med mere end 40 procent i perioden 2012-2023.
Ifølge Ida Axholm, cyklusformidler og cand.scient. i molekylær- og medicinalbiologi skyldes det en voksende bevidsthed om de potentielle bivirkninger ved kunstige hormoner.
"Jeg møder mange kvinder, der oplever bivirkninger som humørsvingninger, nedsat sexlyst, og en følelse af at være fremmed i egen krop. For mange er det en øjenåbner, når de begynder at undersøge alternativerne," fortæller hun.
Men hvad er alternativerne overhovedet til prævention med hormoner?
Hvad er prævention uden hormoner?
Prævention uden hormoner dækker over metoder, der beskytter mod uønsket graviditet uden brug af kunstige hormoner.
Disse metoder inkluderer alt fra barrieremetoder som kondomer og pessarer, til naturlige metoder hvor kvinder tracker deres cyklus.
Undervisning i prævention uden hormoner
Ida Axholm underviser i symptom-termo-metoden, der er en naturlig præventionsform, der tager udgangspunkt i kvindens cyklus, hvor særlig to ting er i fokus: Kvindens udflåd og hendes temperatur.
"Det vigtigste er, at man holder øje med sin udflåd, da den ændres markant op til ægløsning. Det er et vigtigt fertilitetstegn at kende til. Derudover skal man måle sin temperatur, da den stiger i dagene omkring ægløsningen. På den måde ved man, hvornår man er i sin fertile periode," siger Ida Axholm.
Ida Axholm understreger samtidig, at det er vigtigt at benytte sig af anden prævention, når man er i sin fertile periode. Det kunne være barrieremetoder som fx kondom eller pessar.
Ifølge et studie fra Sensiplan klarer symptom-termo-metoden sig fx bedre end p-pillen ved typisk brug, og viser at metoden skulle beskytte mere end 99 procent mod uønsket graviditet, hvis man bruger den korrekt.
Ida Axholm mener, at symptom-termo-metoden burde præsenteres på lige fod med andre præventionsformer. Fx kan man nogle steder Canada blive undervist i metoden af sin lokale sundhedsplejerske.
"Den her form for prævention uden hormoner er ikke noget for alle, fordi det kræver, at man holder øje med de her fertilitetstegn hver dag. Men det betyder da ikke, at vi ikke skal have den præsenteret for os," fortæller hun, og understreger samtidig, at hormonel prævention godt kan være den rigtige løsning for nogen.
Er der fordele ved hormonel prævention?
Selvom tendensen ser ud til at pege mod hormonfrie alternativer, har læge og leder af klinikken hos Sex & Samfund, Charlotte Wilken-Jensen, tidligere udtalt til Woman at hormonel prævention er Guds gave til kvinder.
Hun mener, at det er vigtigt at huske, at hormonel prævention har haft en afgørende betydning for kvinders sundhed og ikke mindst frihed.
"Jeg synes, at vi glemmer, at den hormonelle prævention, ud over at beskytte mod graviditet, giver kvinder fordele," fortæller hun og fortsætter;
"Den hormonelle prævention gør, om jeg så må sige, at kvinder kan leve lige så frit som mænd, og konkurrere med mændene på samme præmisser, fordi de ikke bliver afhængige af hverken deres blødninger, smerter eller en del af de andre ting, som er forbundet med at være kvinde."
Ifølge Charlotte Wilken-Jensen er det værd at huske på, at hormonel prævention har gjort, at kvinder kan være uafhængige af deres cyklus, hvilket hun ser som noget positivt.
Hun er dog heller ikke afvisende for at naturlig prævention, som symptom-termo-metoden, kan være det rigtige for nogen.
"Det er effektivt for nogen, men dit liv bliver fuldstændig styret af tracking af både udflåd og temperatur, og du er afhængig af, at have en regelmæssig cyklus og et regelmæssigt liv, hvilket særligt unge, ikke har. Men at sikkerheden er på linje med p-pillens, den køber jeg altså ikke," siger Charlotte Wilken-Jensen.
Ida Axholm nævner, at symptom-termo-metoden ikke er en præventionsform for alle, men hun ønsker at den bliver præsenteret på lige fod med andre præventionsformer, når man søger vejledning hos egen læge. Hvad tænker du om det?
"Vi præsenterer naturlig prævention, når vi skriver om prævention. Og jeg forestiller mig da, at man også nævner de muligheder ved egen læge, velvidende, at det er besværligt, og det efter min opfattelse ikke er så sikkert, som de andre metoder, der findes."
Jeg kender fra mig selv og kvinder i min omgangskreds, at vi ikke er blevet præsenteret for naturlig prævention, når vi har søgt vejledning ved egen læge. Ofte hører vi om p-piller, minipiller og spiral, og ellers kan man bruge kondom. Hvad er dine tanker om det?
"Det har ikke været på programmet? Det kan man måske godt anke imod, og sige at det også skal nævnes. Men i og med, at sikkerheden nærmest er på linje med ikke at bruge noget, så er det jo ikke noget, man tænker på når nogen søger vejledning om prævention."
Prævention er individuelt
Både Ida Axholm og Charlotte Wilken-Jensen er enige om, at valget af prævention er individuelt, og afhænger af flere ting.
Men hvis du er en af dem, der ønsker at bruge prævention uden hormoner, som fx symptom-termo-metoden, anbefaler Ida Axholm at du først og fremmest sætter dig ind i, hvordan den kvindelige cyklus fungerer, og hvad det kræver at bruge naturlig prævention.
"Det er vigtigt, at du sætter dig godt ind i, hvad metoden går ud på, og hvad den kræver. Jeg var selv panisk angst, da jeg skulle smide pillerne, så jeg havde en måned, hvor jeg afprøvede, om jeg overhovedet kunne huske fx at tage min temperatur hver dag, eller om det blev for krævende for mig," fortæller hun og fortsætter;
"Så find et sted, hvor du kan sætte dig grundigt ind i metoden, enten med nogen, der specifikt underviser i den, eller på egen hånd læse om det."